Co kupić w Macedonii Północnej i jakie pamiątki przywieźć?

Tagi , , , , , , , , ,

Zagraniczna podróż to doskonała okazja, by poszerzać swoją wiedzę o świecie. Poznawanie obcych kultur, ich tradycji i historii, podziwianie piękna przyrody oraz dzieł ludzkich rąk stanowi nieodłączny element wycieczki. Czasem niektóre rzeczy zachwycają do tego stopnia, że chcemy zabrać ich cząstkę dla siebie. Zatrzymać czas nie tylko na fotografii, uwiecznić miłe wspomnienia. Z tego powodu tak wielką popularnością cieszą się różnorodne pamiątki. Co warto przywieźć z Macedonii, by odświeżyć w pamięci uroki bałkańskiego urlopu? Sprawdźmy!

Smaki i zapachy Macedonii Północnej

Wakacje spędzone na Półwyspie Bałkańskim to doskonała okazja do podążania szlakiem niezwykłych smaków i aromatów. Przywiezione z wakacji filmy lub zdjęcia niestety nie są w stanie oddać walorów znakomitych dań, dlatego warto próbować lokalnych rarytasów, a ulubione z nich przywieźć jako pamiątki. Świetnie sprawdzą się też jako podarunki dla najbliższych, dzięki którym bez wychodzenia z domu poznają oni uroki macedońskiej kuchni.

Pamiątki z Macedonii Północnej – Ajvar, lutenica, pindżur, czyli bez papryki ani rusz

Macedonia słynie z papryki. Jej wielokolorowe odmiany zdobią stragany i kuszą ze sklepowych witryn. Mnogość smaków, kształtów, wielkości i ostrości pozostawia ogromne pole do popisu entuzjastom gotowania. Paprykę można jeść w sałatkach, smażyć, piec, marynować, nadziewać, tworzyć z jej udziałem aromatyczne przyprawy, zupy oraz sosy. To właśnie jej zawdzięczamy tytułowe ajvar, lutenicę i pindżur – znakomite pasty z papryką w roli głównej. Doskonale podkreślą smak zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich potraw, stanowiąc udane towarzystwo dla serów, wędlin, pieczonych mięs, ale też sałatek i kanapek. Są to produkty dostępne niemal w każdym sklepie, warto jednak spróbować unikalnych wyrobów domowych, bo każdy smakuje zupełnie inaczej!

Pamiątki z Macedonii Północnej – Aromatyczne przyprawy

Nie odchodząc daleko od tematu papryki, oprócz pysznych sosów koniecznie trzeba zaopatrzyć się w mieszanki macedońskich przypraw. Królują tu aromaty ziół takich jak rozmaryn, macierzanka i szałwia, częstym dodatkiem jest też natka pietruszki. Oprócz nich pierwsze skrzypce grają rozmaite suszone papryki, zwłaszcza słynny bukovec. Ponadto warto spróbować unikalnej soli makowej produkowanej w okolicach miejscowości Radowisz. Wszystkie te produkty stanowią wprost idealne pamiątki z Macedonii Północnej.

Sery i wędliny – smaki znane od pokoleń

Wciąż żywe tradycje gospodarskie sprawiają, że produkowane w Macedonii produkty mleczne i mięsne smakują wybornie. Sprawdzone receptury, wysoka jakość surowców oraz popularność produktów regionalnych gwarantują wyjątkowy smak wędlin i serów. Wśród tych drugich koniecznie należy spróbować solankowego sirenje, kremowego kajmaku (który ku zaskoczeniu Polaków nie jest masą krówkową, lecz czymś pomiędzy gęstą śmietaną a delikatnym twarożkiem), żółtego dojrzewającego sera kaszkawał oraz przepysznych jogurtów i masła.

Oprócz nabiału, w Macedonii koniecznie należy posmakować wyrobów masarskich. Wzbogacone przyprawami korzennymi myśliwskie wędliny, popularny suszony kulen doprawiony – a jakże! – papryką oraz kiełbasa… herbaciana. Niech nikogo nie zmyli nazwa, nie jest to wędlina z dodatkiem cejlońskiego naparu – po prostu kanapki z cajną kobasicą tradycyjnie popija się właśnie herbatą.

Macedońskie trunki – nie tylko rakija

Wiadomo, że doskonałym towarzystwem dla wędlin i serów będzie lampka wina. Macedonia słynie z produkcji domowych trunków, jednak warto też udać się do którejś z lokalnych winnic, by poznać tajniki winiarstwa, wziąć udział w degustacji i zaopatrzyć się w zapasy do domowej piwniczki. Najsłynniejszym winem macedońskim jest prawdopodobnie T’ga za jug, czyli “tęsknota za południem”. 

Kto już wcześniej odwiedzał Bałkany, z pewnością poznał rakiję. Wśród Macedończyków największą popularnością cieszy się żółta, jednak nietrudno też o inne jej odmiany. Doskonałą pamiątką z podróży lub upominkiem dla najbliższych będzie butelka tego wysokoprocentowego trunku wraz ze specjalnymi kieliszkami do jej serwowania.

Kawa i herbata – macedońskie ciepłe napoje

Podobnie jak Polacy, Macedończycy lubią cieszyć się aromatycznymi naparami. W gronie herbat prym wiodą ziołowe mieszanki z rumiankiem, gojnikiem, pokrzywą lub macierzanką, wzbogacone często suszonymi owocami aronii czy dzikiej róży. Na Bałkanach chętnie pija się też kawę – parzoną w specjalnym rondelku zwanym giezwa. Mieszanki do przygotowania małej czarnej, ze względu na bliskie sąsiedztwo Turcji, można tu kupić w wielu odmianach.

Pamiątki z Macedonii Północnej – słodycze i przekąski

Macedonia skrywa wiele smakołyków dla prawdziwych łasuchów. Warto przy tej okazji wymienić lokum, czyli galaretki w cukrze oferowane w rozmaitych smakach, slatko – tradycyjny poczęstunek z owoców w syropie oraz figowe ciasteczka. Wśród słonych przekąsek królują orzeszki i nasiona przyrządzane na różne sposoby. Ogromną popularnością cieszy się też prażona ciecierzyca oraz kukurydza. 

Pozostając w temacie słodkości, należy wspomnieć też o macedońskich miodach. Żywa tradycja pasiecznictwa owocuje znakomitymi ekologicznymi produktami pszczelimi. Kupując to “płynne złoto” wprost od gospodarza można przy okazji poznać różne ciekawostki związane z tym prozdrowotnym produktem.

Macedońskie rzemiosło – filigrany, ikony i perły

Oprócz aromatycznych oraz niezwykle apetycznych podarunków warto w ramach pamiątki z Macedonii przywieźć również ręcznie robione, artystyczne wyroby. Współcześni rzemieślnicy chętnie sięgają do zapomnianych tradycji, tworząc prawdziwe dzieła sztuki. Ręcznie malowane lub rzeźbione ikony w rozmaitych rozmiarach – od maleńkich, wielkości znaczków pocztowych, po ogromne obrazy, oczekują kupujących na bazarach oraz w niewielkich pracowniach artystycznych. Oprócz nich Macedonia słynie ze swych wyrobów biżuteryjnych. Popularny przymiotnik “filigranowy” wywodzi się od filigranów, czyli delikatnych, ażurowych ozdób stworzonych z metalowych drucików. Wśród nich prym wiodą motyle – stanowiące symbol szczęścia domowego oraz popularny podarunek “na szczęście”. Na koniec koniecznie należy wspomnieć o ochrydzkich perłach, które nosi nawet królowa angielska Elżbieta. Fach produkcji pereł skupiony w rękach jedynie czterech rodzin rozsławia Macedonię na całym świecie. 

Spacerując pośród straganów na macedońskich bazarach, można nacieszyć wszystkie zmysły. Oferowane przez prawdziwych artystów unikatowe wyroby rzemieślnicze – biżuteria, naczynia lub dekoracje wnętrz wykonane są z ogromną dokładnością. Kolorowe kosze pełne warzyw i owoców, tradycyjne sery, wędliny, przyprawy, alkohole oraz słodycze czekają na smakoszy, kusząc ich aromatem zwiastującym wyjątkowe walory smakowe. Pamiątki z Macedonii Północnej to z pewnością o wiele więcej niż wszechobecne pocztówki czy magnesy na lodówkę.

Warto do swojego pobytu na Bałkanach przygotować się również od bardziej praktycznej strony. W wyborze najlepszych pamiątek z Macedonii Północnej z pewnością dopomoże nam rozeznanie w lokalnej sytuacji ekonomicznej, co z kolei najlepiej oddają ceny podstawowych produktów i usług.

Wycieczki po co-jedza-w-macedonii

Poprzedni

Jeden dzień na Słowenii w drodze do Chorwacji

Narty w Bansko – górski kurort w Bułgarii, skipassy, ceny

Następny

Dodaj komentarz